A Párhuzamos Városról

A "Párhuzamos város" trilógia magával ragadó élményre hívja a közönséget Temesvár Iosefin, Fabric és Elisabetin történelmi negyedében. Mindegyik történetet egy szubjektív kutatás ihlette, amelyet a koncepció alkotói, Ana Mărgineanu rendező és Peca Ștefan dramaturg vezetett a három környéken, és a magával ragadó színház különböző műfajait javasolja. 

A Párhuzamos Város a Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Diogenész Kulturális Egyesület CiviCultura programján keresztül, a Magyar Állami Csiky Gergely Színházzal közösen kidolgozott projekt.

A magával ragadó színházi projekt feltételezi

  • történetek összegyűjtése három történelmi területről, hogy életre keltse a város érzelmi emlékezetét;
  • a közös alkotás, mint művészi aktus, amelyben a közönség a darab dokumentálásában, színpadra állításában és előadásában való aktív részvétel révén az előadás szerves részévé válik;
  • a város anyagi örökségének növelése Iosefinben, Fabricban és Elisabetinben

New Yorktól Temesvárig

Temesvár: határváros,
váratlan történetekkel teli város
románok, magyarok, németek, szerbek, zsidók.... egy város, amelyet ma kihívás elé állít a menekültprobléma

partner

A Párhuzamos város előadásai (Iosefin, Fabric és Party in Elisabetin) a Diogenes Kulturális Egyesület és a Magyar Állami Színház „Csiky Gergely” által kidolgozott Urban Dilemmas: The Parallel City projekt részei, a Gyermek- és Ifjúsági Színházzal koprodukcióban. "Merlin", a Temesvári Állami Német Színház, a Temesvári Műszaki Egyetem, a Temesvári Tömegközlekedési Vállalat, a Temesvári Regionális Vasúti Személyszállítási Kirendeltség, a Temesvári Új Mileniu Református Központ, a Thespis Színház, a PopUp Színház, a PopUp Színház támogatásával Zene és Színház (UVT), LOGS, Josefin Pub, Nokia és mások.

A projekt a „Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban” Nemzeti Kulturális Program része, és Temesvár önkormányzata a Projektközponton keresztül finanszírozza.

Elizabetin

A Parallel City: Party in Elisabetin zárja Ana Mărgineanu rendező és Peca Ștefan drámaíró által készített Párhuzamos város trilógiát. A magával ragadó színházi Csodaország, a Párhuzamos Város: Party in Elisabetin többszörös megtekintésre hív, és a közönség minden előadáson választhat egyet az 5 elérhető előadási útvonal közül.

Fabric

A trilógia második része, a "Párhuzamos város: Szövet" (2022) többnyire az "Új Évezred" Református Központban játszódik. Agné, a Budapesten frissen diplomázott újságíró visszatér gyermekkori szomszédságába, hogy megfejtse édesanyja, Flóra 20 évvel ezelőtti eltűnésének titkát. Mint egy rejtvényküldetés, a nézők úgy döntenek, hogy követik a hat karakter egyikét, akik felfedhetik ennek a rejtélynek a részeit.

Iosefin

A "Párhuzamos város: Iosefin" (2021) korlátozott számú néző választhat, hogy követi Viki (egy volt céges nő, aki versenyt fut az idővel, hogy pénzt keressen három afgán menekült határátlépéséhez) vagy Martin történetét. (egy szerencsejáték-függő fizikatanár, aki időt veszít azzal, hogy el akar jutni a saját esküvőjére Vikivel, és ezzel egyidejűleg segíteni egy régi rákos barátján, akinek az életét köszönheti). A történetek mozgásban bontakoznak ki Iosefin utcáin. Ezzel párhuzamosan a nézők egy harmadik útvonalat is választhatnak, amelyen a Temesvár környéki menekültek tapasztalatai által ihletett „The Game” játékosaivá válnak.