Orașul Paralel: Fabric // Vaporul

Végre itt vagy, a hajón. Örülök, hogy halljuk egymást. Neked semmit sem kell mondanod, csak lazíts és élvezd a kilátást. Igen, mint látod, vannak itt mások is. Utasok, akárcsak te. De tudod, hogy mondják… mindenki a saját útját járja. Gyerünk, nyújtózkodj ki. Lazíts. Olyan szép az élet, élvezni kell minden percet. Nézd csak, éppen most telt el egy újabb. Vegyél egy mély levegőt. Tartsd bent, még, még… (hosszú szünet) Ne feledd el kiengedni azért, jó? (nevet) Gyerünk… nézzünk kicsit körül. Elárulok egy titkot. A Józsefvárosban, az állomáson van egy portál. Onnan ágazik el a párhuzamos város összes vonala. Látod őket?

Adok egy tippet. Nézz balra. Most jobbra. Mi van ott? Két part. Helyes. Két vonal. (suttogva) Máris a Párhuzamos Városban vagy. Hát nem varázslatos? Hogy ilyen különleges dolgokat láthatsz? Ma sok ilyet látunk majd. De ne feledd, a kettes szám a kulcs, amely megnyitja a történetet. Addig, amíg a párhuzamos vonalak között haladsz, jó úton jársz. És ez a gondolat aktiválta a portált és választott el mindattól, amit eddig ismertünk. Máris a túloldalon vagyunk. Már nincs visszaút. Ami elmúlt, elmúlt. Ami lesz, lesz. Látod, hogy sodor a víz?  Mi csupán tükröződései vagyunk. Most pedig: figyelem. Megpróbáljuk megtalálni azt az Utast, akit követni fogunk majd.

Minden utasnak, akit a közeledben látsz, van egy története. Mindannyian a két part között állnak. A létezés két vonala. Mindenki vagy nyúl, vagy kutya. A nyulak menekülnek a kutyák elől. A kutyák nyulakat fognak. Menekülünk: valaki elől, vagy valami elől. Megpróbálunk elkapni valakit, vagy valamit. Kitalálod, ki a nyúl és ki a kutya, itt a hajón?

(gyengéden) Te mi vagy? (szünet után) Te ki vagy? (szünet után)

Igen, klassz vagy, de nem te vagy az utas, akit keresünk. Menjünk egy kicsit közelebb a célponthoz. A középső sorban ott van egy lány, aki nyári kalapot és napszemüveget visel, és éppen újságot olvas. Ágnesnek hívják. Mellette, Hawaii ingben, az a barátja, aki most a legújabb generációs telefonjával van elfoglalva. A neve Bence. De csak egyikük az az utas, aki bennünket érdekel.

És itt kezdődik a történetünk. Ágnes és Bence éppen megérkeztek a városba, Budapestről. Kéthetes nyaralásuk egy rövid megállója ez. Ágnes röviden meg akarta látogatni a nagynénjét, Irént, aki annak a negyednek a Református Központjában dolgozik, ahol ő felnőtt. A Gyárvárosban.